fbpx
izolația premium cu spumă poliuretanică de la Isocomplete pentru maximizarea eficienței termice a clădirilor

Izolație cu celuloză sau spumă poliuretanică?

Ce este celuloza?

Celuloza este un material forma dintr-un amestec de hârtie reciclată în proporție de 75% și alte componente cum ar fi cele textile sau lemnoase plus substanțe ignifuge (de obicei acid boric si sulfat de amoniu) care previn arderea. Celuloza este tocată mai apoi in bucăți mici și suflată cu presiune reușind astfel sa etanșeze zonele izolate într-un mod mai eficient decât materialele clasice cum ar fi vata bazaltică sau polistirenul.

Cu toate acestea în timp pot apărea probleme datorită greutății mari a materialului, celuloza având tendința sa se “așeze” cu ajutorul gravitației. Atunci când se întâmpla acest lucru într-o izolație cu celuloză de slabă calitate pot apărea goluri de aer ce în timp își pot mari volumul, rezultatul fiind apariția punților termice.
Eficiența termica este una scăzută spre medie conform standardelor actuale, acest material având un coeficient de conductivitate termică de 0.04W/mK. Astfel în cazul în care vă gândiți sa optați pentru o izolație cu celuloză trebuie sa luați în calcul ca stratul aplicat sa fie de minim 10cm grosime.

Avantaje celuloză

 • Material ignifug – Este unul dintre cele mai eficiente materiale dacă vorbim de reacția la foc
 • Etanșare buna – reușește să intre în toate crăpăturile
 • Material eco – făcut din hârtie reciclată

Dezavantaje celuloză

 • Izolator slab – Conform standardelor actuale are un coeficient de conductivitate termică mare.
 • Greutate foarte mare – Puteți ajunge ușor la valori de câteva tone suspendate de acoperiș.
 • Nu protejează de condens – Aerul se poate infiltra prin celuloză și poate condensa în aceasta. Nu sta bine nici la capitolul absorbției vaporilor de apă.
 • Instabilă în timp – Din cauza gravitației și a greutății mari celuloza se poate micșora cu pana la 20% din volum ducând la apariție golurilor de aer și implicit a punților termice.
 • Mediu perfect pentru praf – În timp celuloza se umple de particule de praf care pot ajunge peste tot în casa dacă aceasta e prevăzută cu un sistem de ventilație.

Costul pentru o izolație cu celuloză

Considerând coeficientul de conductivitate al celulozei în jur de 0.04W/mK atunci pentru o izolație eficientă va trebui să aplici în jur de 15-20cm de celuloză. Vei atinge astfel o rezistență termică de minim 3.7.

Costul pentru o izolație cu celuloză va fi astfel de 40-70 RON/mp.

Ce este spuma poliuretanica?

Spuma poliuretanică pe de alta parte este un material modern, inovator, folosit pentru izolația caselor aflate în zone cu ierni friguroase sau veri toride. Este un amestec de doua chimicale care atunci când sunt combinate expandează de pana la 100 ori, spuma ajungând astfel în cele mai mici crăpături. Acest efect de etanșare coroborat cu eficiența factorului de transfer termic, îi oferă spumei un grad de izolare ridicat.
Folosirea spumei poliuretanice ca izolator termic este încă o noutate în domeniu. Popularitatea sa crește însă exponențial pe măsura ce popularitatea materialelor clasice(vata bazaltică, polistiren, celuloză) scade.

Tipuri de spumă poliuretanică

Izolația cu spuma poliuretanică vine în două forme diferite și anume:

Spuma cu celulă deschisă este o spumă poroasă cu aspect de burete asemănătoare cu spuma la tub. Aceasta este mult mai moale și ușoară, fiind de preferat în spații nelocuite(cum ar fi poduri) unde diferența de temperatură dintre interior și exterior va fi mai mică și atunci când bugetul este mai redus. Celula deschisă are costuri asemănătoare cu celuloza.

Spuma cu celulă închisă este o spuma foarte compactă în care celulele stau foarte apropiate una de cealaltă. Aceasta este o spuma foarte dură și oferă o izolație superioara față de cea cu celulă deschisă.Este de preferat în spațiile locuibile(izolație mansardă spre exemplu), atunci când există riscul formării condensului deoarece aceasta nu lasă aerul cald din încăpere sa treacă de spumă și sa ajungă la astereala rece.

Avantaje spumă poliuretanică cu celulă închisă

 • Termoizolație mult mai eficientă – de până la 2.5 ori mai eficientă decât celuloza
 • Durată de viața mare estimată la 80 de ani.
 • Etanșează perfect toate zonele și nu permite pătrunderea aerului.
 • Acționează ca o barieră difuzie vapori. Nu face condens și mucegai.
 • Își păstrează proprietățile în timp.
 • Material ignifug
 • Rigidizează structura pe care este aplicată. Poate fi folosită cu rezultate excelente la rigidizarea planșeului.
 • Protejează lemnul împotriva daunătorilor.
 • Aplicare rapidă – 2 ore/100mp.
 • Izolează fonic.

Dezavantaje spumă poliuretanică

 • Materia primă necesită o investiție mai mare.
 • Poate fi aplicată doar de profesioniști.

Costul unei izolații cu spumă poliuretanică

Pentru o comparație corectă vom considera ca cei 15-20cm de celuloză sunt echivalenți cu 7-10cm spumă poliuretanică cu celulă închisă.

Costul unei astfel de izolații este de 60-80RON/mp deci ușor mai ridicat decât la celuloză.

Alege acum izolația premium cu spumă poliuretanică de la Isocomplete pentru maximizarea eficienței termice a clădirii tale