Spumă poliuretanică cu celulă deschisă sau cu celulă închisă? Pe care ar trebui să o aleg?
Încercați să decideți ce tip de izolație cu spumă poliuretanică ar trebui să utilizați pentru proiectul dumneavoastră? Este mai complicat decât pare, deși spuma cu celulă închisă și cea cu celulă deschisă sunt foarte eficace pentru izolarea unui imobil, totusi ele o fac în moduri diferite. În acest ghid vom examina spuma cu celulă deschisă și spuma cu celulă închisă și vă vom ajuta să alegeți cel mai bun produs pentru locuința dumneavoastră.
Care este diferența dintre izolația cu celulă deschisă și cea cu celulă închisă?
Cele două tipuri sunt diferite, au puncte tari și puncte slabe, asadar una nu este neapărat mai bună decât celălaltă. Se rezumă la înțelegerea beneficiilor celulei deschise față de celula închisă și alegerea tipului care se potrivește nevoilor tale. Să începem prin a ne uita la diferențele dintre cele două.
Celulă inchisă vs celulă deschisă
O izolație prin pulverizare se referă la celule deschise sau celule închise și diferența dintre aceste bule mici (celule) care alcătuiesc spuma. Celulele deschise nu sunt complet încapsulate. Cu alte cuvinte, sunt lăsate deliberat deschise. Acest lucru face ca spuma să fie un material mai moale și mai flexibil, fiind deasemenea și expandabilă.
Celulele închise sunt presate împreună, astfel încât aerul și apa nu pot pătrunde în spumă. Datorita acestui fapt, spuma cu celulă închisă este mult mai rigidă și mai stabilă decât cea cu celulă deschisă.
Densitate
Spuma cu celulă închisă este mult mai densă decât cea cu celulă deschisă. Majoritatea tipurilor de spumă poliuretanică cu celulă deschisă au o densitate de aproximativ 8-12 kg/m³ în comparație cu celula închisă care este de peste trei ori mai mare, cu o densitate de 30-40 kg/m³ sau mai mult.
Valoarea R
Valoarea R a spumei poliuretanice este rezistența sa la fluxul de căldură sau, cu alte cuvinte, cât de bine izolează.
Spuma cu celulă închisă are o valoare R mai mare decât cea cu celulă deschisă, de obicei aproximativ 0.45 m2K/W la o grosime de 1cm. Dar unele tipuri de spumă au valori chiar mai mari, care ajung până la aproape 0.6 m2K/W la o grosime de 1cm. Această evaluare mai mare face ca, celulă închisă să fie mai bună pentru a menține căldura în interiorul sau în afara unei structuri.
Spuma cu celulă deschisă are o valoare R de aproximativ 0.27 m2K/W la o grosime de 1cm. Aceasta este semnificativ mai mică decât cea cu celulă închisă și poate limita utilitatea izolațiilor cu celulă deschisă în condiții de temperatură extremă.
Expandarea
Aceasta este una dintre cele mai importante diferențe din punct de vedere al aplicării.
Spuma cu celulă închisă este proiectată să se extindă la aproximativ 2,5 cm grosime atunci când este pulverizată. Fiecare cm oferă o valoare R de 0.45 m2K/W, pot fi aplicate mai multe straturi pentru a obține valori R mai mari.
Spuma cu celulă deschisă este proiectată să se extindă în general la 7,6 cm grosime, ceea ce înseamnă că este posibilă o singură sau două aplicari/straturi în majoritatea cazurilor.
Ce înseamnă de fapt toți acești termeni și evaluări?
În acest moment, s-ar putea să încercați încă să descifrați ce tip de izolație cu spumă este potrivită pentru proiectul dumneavoastră. Iată un rezumat rapid al punctelor tari ale celulei deschise față de celula închisă și a celor mai bune aplicații pentru fiecare:
Beneficiile spumei cu celulă închisă
- este cea mai bună alegere pentru izolarea robustă în cazul în care spațiul este o problemă
- natura sa rigidă adaugă, de asemenea, integritate structurală pentru clădiri/imobile și sunt disponibile versiuni clasificate rezistente la foc
- acționează, de asemenea, ca o barieră împotriva vaporilor, astfel încât apa și umezeala vor fi mai puțin susceptibile pentru a pătrunde în imobil
Beneficiile spumei cu celulă deschisă
- se extinde considerabil după ce a fost aplicată, ceea ce înseamnă că poate izola unghiurile greu accesibile din interiorul unui imobil (aceste tipuri de zone pot fi greu de izolat utilizand spuma cu celulă închisă)
- este excelentă pentru izolare fonică, unde o singură aplicație poate umple complet zona dintre grinzi/capriori
- este, de asemenea, mult mai accesibilă decât spuma cu celulă închisă (Atenție!Nu este ideală pentru zone cu temperaturi extreme ale vremii)
Deci, care izolație ar trebui să o folosesc?
În cele din urmă, depinde de locul în care se află imobilul dumneavoastră, care sunt obiectivele pentru izolatie și, desigur, cât de mare este bugetul. Aveți nevoie de ajutor suplimentar pentru a decide între spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă?
Specialiștii noștri iți stau la dispoziție pentru orice tip de informații ulterioare.
Bună seara as avea de acoperit un tavan de 170 mp de grinzi de lemn podite deasupra cu scândură As dori o oferta și cu celula închisă și deschisă. Va mulțumesc.
Buna ziua! Numele meu este Vlad Farcasanu si sunt din Piatra Neamt. Am o constructie noua cu amprenta parter si podul este din lemn,fara placa intre camere si pod ci este pe structura de lemn totul. Ma tot documentez si sunt inca indecis ce fel de izolatoe sa folosesc. Vreau sa specific ca mai mult de jumatate din casa este cu tavanul la 2.7 m iar partea de living este deschisa pana in acoperis. Ati putea sa ini dati un sfat daca este indicat sa folosesc cea cu celula deschisa? Ma gandeam la o dimensiune de 15 cm , grinzile fiind de 20 cm iar capriorii din living la 15 cm. Va multumesc si va doresc o duminica placuta. Cu stima Vlad Farcasanu
Totul este foarte deschis, cu o explicatie cu adevarat clara a problemelor. A fost cu adevarat informativ. Site-ul dvs. este extrem de util. Va multumesc pentru partajarea!